IZM

IZM
Illwerke Zentrum Montafon

Strong natural
space

Strong natural

 

Big does not always mean tall. For Illwerke AG, Cree built a LifeCycle Tower, which is 120 m long and with a surface area of almost 10,000 m2 in Montafon, Austria: the IZM (Illwerke Zentrum Montafon).

The first external customer order for Cree was also a showpiece project – a water-power centre of excellence with a works restaurant and visitor centre for Illwerke in Vandans, Montafon.

 

 

Facts

Completion: Nov. 2012

Dimensions: 8 storeys, height 27 m, width 13 m, length 24 m

Floor area layout: individual leased floor spaces from 50 m2 to 1.600 m2

Architecture: designed by Hermann Kaufmann, facades in a recycled composite metal material, exposed timber structure, entrance foyer

Energy standard: passiv house technology

Windows: triple glazing

Operating costs: optimised by automatic energy consumption monitoring

Room temperature: heating/cooling panels integrated into the ceiling, window contacts to avoid energy losses

Air quality: artificial ventilation with highly efficient heat recovery, automatically controlled by CO2 monitoring

Intelligent building services controls: blinds with automatically controlled drives, lighting control system with presence detectors

Additional equipment: electronic entry system, passenger lift, Cat.7 communications cabling throughout the storeys

Lighting: basic lighting in the general areas, individual office lighting

Floor construction: double floor system with optimised sound insulation

Partition walls: optionally in drywall construction or with a partition wall system

High safety standards: automatic fire extinguishing and alarm systems

Storage areas: on each storey

Advantages

 

Best living quality

Customised floor layouts

Low operating costs

Reduced CO2 emissions

International showcase project

Corporate positioning in the field of sustainable companies and organisations

 

 

LCT

LCT
ONE

The LCT ONE,
the world’s first
Lifecycle Tower

The LCT ONE,

 

It is no coincidence that the first LifeCycle Tower carries the number ONE. This was the first time that a structure of this type had been built. The LCT ONE in Dornbirn is an international sensation, and it is setting new standards in every respect.

This eight-storey flagship project is intended mainly for use as an office building. In addition, the LCT ONE is intended to do more than fulfil its primary function: as a “LifeCycle Hub” it is open to visitors as a showroom and/or museum for sustainable solutions.

Facts

Completion: Nov. 2012

Dimensions: 8 storeys, height 27 m, width 13 m, length 24 m

Floor area layout: individual leased floor spaces from 50 m2 to 1.600 m2

Architecture: designed by Hermann Kaufmann, facades in a recycled composite metal material, exposed timber structure, entrance foyer

Energy standard: passiv house technology

Windows: triple glazing

Operating costs: optimised by automatic energy consumption monitoring

Room temperature: heating/cooling panels integrated into the ceiling, window contacts to avoid energy losses

Air quality: artificial ventilation with highly efficient heat recovery, automatically controlled by CO2 monitoring

Intelligent building services controls:: blinds with automatically controlled drives, lighting control system with presence detectors

Additional equipment: electronic entry system, passenger lift, Cat.7 communications cabling throughout the storeys

Lighting: basic lighting in the general areas, individual office lighting

Floor construction: double floor system with optimised sound insulation

Partition walls: optionally in drywall construction or with partition wall system

High safety standards: automatic fire extinguishing and alarm systems

Storage areas: on each storey

Advantages

 

Best living quality

Customised floor layouts

Low operating costs

Reduced CO2 emissions

International showcase project

Corporate positioning in the field of sustainable companies and organisations