WA WSH Blattur

WA WSH Blattur
Götzis

WA WSH Blattur
Götzis

WA WSH Blattur

Floor slab, stairwell, apartment partitions and ceiling above ground floor made of reinforced concrete; 1st and 2nd floor ceilings as DD timber ceiling; exterior walls made of wooden stud walls; load-bearing interior walls made of wooden stud walls; non-load-bearing interior walls in drywall construction; timber balcony construction with prefabricated balconies and DD roof.

Facts

Completion: December 2017/construction time 9 months

Dimensions: 3 storeys above ground

Surface area:
Living space: 2,301.20 m²
33 apartments and 1 common room

Architecture:
Designed by Hermann Kaufmann ZT GmbH

Vertical wooden façade with horizontal separation by a protrusion outwards in the area of the ceilings, wooden balcony construction in combination with wooden ceilings; exposed wood ceilings (DD Sohm ceilings) in all apartments; attractive shadow groove for optical separation of the facing shell and ceiling in the living spaces

Client: Wohnbauselbsthilfe gemeinn. reg. Gen. m.b.H, Bregenz

Energy standard: Low-energy Windows: Triple-glazing, opaque varnished wooden windows

Operating costs: Local heat for heating and hot water

Room temperature: Underfloor heating (apartment stations)

Air quality: Window rebate ventilators and discharge in the interior rooms

Facilities: Barrier-free access for apartments on ground floor

Lighting: General areas with LED

Floor construction: Optimised sound insulation; cement-bonded chippings; solid wood parquet

Floor area layout: Combination of different apartment types (1-4-room apartments)

WA Hartmanngasse

WA Hartmanngasse
Rankweil

WA Hartmanngasse
Rankweil

WA Hartmanngasse

Stairwell and part of the apartment partition walls and ceiling in reinforced concrete; DD timber ceilings with concrete (wood-concrete-composite ceilings); exterior walls made of wooden stud walls; load-bearing interior walls made of wooden stud walls; non-load-bearing interior walls in drywall construction; no balconies; carport on the ground floor in timber construction and DD ceiling elements fitted on top.

Facts

Completion: July 2017/construction time 5 months

Dimensions: 2 buildings, each with 3 storeys above ground and no basement

Surface area:
Living space: 792.60 m²
11 apartments

Architecture:
Designed by Hermann Kaufmann

Multi-storey wooden façade; exposed wood ceilings (DD Sohm ceilings) in all apartments; attractive shadow groove for optical separation of facing shell and ceiling in the living spaces

Client: Wohnbauselbsthilfe, Bregenz

Energy standard: Low-energy building

Windows: Triple-glazing, opaque varnished wooden windows

Operating costs: Gas/solar for heating and hot water

Room temperature: Underfloor heating

Air quality: Forced ventilation by means of rebate ventilators; vents allow natural ventilation

Facilities: Barrier-free access and barrier-free apartments in accordance with subsidised housing; optimised sound insulation thanks to ceiling system

Lighting: General areas with LED

Floor construction: Sound optimised by wood-concrete composite ceilings and mineral wool stepped sound insulation; solid wood parquet

Floor area layout: Combination of different apartment types 

WA WSH Heldenstraße

WA WSH Heldenstraße
Feldkirch

WA WSH Heldenstraße
Feldkirch

WA WSH Heldenstraße

Floor slab, stairwell, apartment partition walls made of reinforced concrete; DD timber ceilings; exterior walls made of wooden stud walls; load-bearing interior walls made of wooden stud walls; non-load-bearing interior walls in drywall construction; wooden balcony construction with precast balconies and DD roof.

Facts

Completion: March 2017/construction time 6 months

Dimensions: 3 storeys above ground, single-storey annexe (bicycle storage room, waste disposal room)

Surface area:
Living space: 1,186.50 m²
17 apartments

Architecture:
Designed by Hermann Kaufmann ZT GmbH

Vertical wooden façade with horizontal bands in the area of the ceilings, cantilevered canopy in timber construction and timber balcony construction in combination with wooden ceilings; exposed wood ceilings (DD Sohm ceilings) in all apartments; attractive shadow groove for optical separation of the facing shell and ceiling in the living spaces

Client: Wohnbauselbsthilfe gemeinn. reg. Gen. m.b.H, Bregenz

Energy standard: Low-energy

Windows: Triple-glazing, opaque varnished wooden windows

Operating costs: Gas/solar for heating and hot water

Room temperature: Heating from radiators

Air quality: Window rebate ventilators and discharge in the interior rooms

Facilities: Barrier-free access for apartments on ground floor

Lighting: General areas with LED

Floor construction: Optimised sound insulation; cement-bonded chippings; solid wood parquet

Floor area layout: Combination of different apartment types (2-4-room apartments)

WA Wallenmahd

WA Wallenmahd
Dornbirn

WA Wallenmahd
Dornbirn

WA Wallenmahd

Access is via walkways, whereby the staircases were constructed in reinforced concrete and the walkways made of a timber frame construction with prefabricated concrete elements.
Load-bearing reinforced concrete skeleton (ceilings, partition walls, columns). Exterior walls made of wooden stud walls. Non-load-bearing interior walls in drywall construction. Balconies as wooden construction with prefabricated concrete elements similar to the walkways. Carport on the ground floor in mixed construction (pillars, BPL and wall base in STB | wall panels and roof in timber construction).

Facts

Completion: July 2016/construction time 15 months

Dimensions: 3 buildings, 4 upper floors each, no basement floors

Surface area:
Living space: 3,672.70m²
53 apartments and 1 common room

Architecture:
Designed by Markus Koch

Ground floor with ETICS, walkways with Baueternit, main façade untreated protected by local larch, cantilevered wooden canopies

Client: Wohnbauselbsthilfe, Bregenz

Energy standard: Low-energy building

Windows: Triple-glazing, opaque varnished wooden windows

Operating costs: Gas/solar for heating and hot water

Room temperature: Underfloor heating; apartment station with 2-input system

Air quality:
Energy Institute research project - Different ventilation system in each building

Building A: Forced ventilation by means of window rebate ventilator
Building B: controlled ventilation
Building C: Wall-mounted LIMODOR vent controlled by timer in the EUV

Ventilation shutters allow natural ventilation in all cases

Facilities: Barrier-free access and barrier-free apartments in accordance with subsidised housing

Lighting: General areas with LED and low-energy bulbs

Floor construction: Optimised in terms of heat and sound insulation; heated screed; solid wood parquet flooring or fine stoneware in the bathrooms

Floor area layout: Combination of different apartment types

WA WSH Langen Kirchdorf

WA WSH Langen Kirchdorf
Bregenz

WA WSH Langen Kirchdorf
Bregenz

WA WSH Langen Kirchdorf

Basement, stairwell and apartment partition walls in reinforced concrete; DD timber ceilings; exterior walls made of wooden stud walls; load-bearing interior walls made of wooden stud walls; non-load-bearing interior walls in drywall construction; balconies as steel construction with attached prefabricated reinforced concrete elements.

Facts

Completion: November 2014/construction time 9 months

Dimensions: 3 storeys above ground and 1 basement

Surface area:
Living space: 864.75 m²
11 apartments

Architecture:
Designed by Schnetzer Kreuzer

Multi-storey wooden façade, cut-in steel balcony construction in combination with prefabricated reinforced concrete elements and wooden parapet; exposed wood ceilings (DD Sohm ceilings) in all apartments; attractive shadow groove for optical separation of facing shell and ceiling in the living spaces

Client: Wohnbauselbsthilfe, Bregenz

Energy standard: Passive house quality

Windows: Triple-glazing, opaque varnished wooden windows

Operating costs: District heating/solar for heating and hot water

Room temperature: Heating from radiators

Air quality: Controlled, central aeration and ventilation; vents allow natural ventilation

Facilities: Barrier-free access and barrier-free apartments in accordance with subsidised housing

Lighting: General areas with LED Floor construction: Optimised sound insulation; unbonded chippings; solid wood parquet

Floor area layout: Combination of different apartment types

WA V134

WA V134
Hohenems

WA V134
Hohenems

WA V134

Basement, stairwell and part of the apartment partition walls in reinforced concrete; DD wooden ceilings; exterior walls made of wooden stud walls; load-bearing interior walls made of wooden stud walls; non-load-bearing interior walls in drywall construction; balconies as steel construction with attached DD wooden ceilings; carport on the ground floor made of reinforced concrete.

Facts

Completion: October 2013/construction time 7 months

Dimensions: 4 storeys above ground and 1 basement

Surface area:
Living space: 856.00 m²
12 apartments

Architecture:
Designed by Reinhard Drexel

Wooden façade across all floors with metal-framed window elements, cantilevered canopy in timber construction and steel balcony construction in combination with wooden ceilings; exposed wood ceilings (DD Sohm ceilings) in all apartments; attractive shadow groove for optical separation of the facing shell and ceiling in the living spaces

Client: Alpenländische Heimstätte, Feldkirch

Energy standard: Passive house quality

Windows: Triple-glazing, opaque varnished wooden windows

Operating costs: Gas/solar for heating and hot water

Room temperature: Underfloor heating

Air quality: Controlled, central aeration and ventilation; vents allow natural ventilation

Facilities: Barrier-free access and barrier-free apartments in accordance with subsidised housing; optimised sound insulation thanks to latex filling

Lighting: General areas with LED

Floor construction: Optimised sound insulation; latex-milk bonded chippings; solid wood parquet

Floor area layout: Combination of different apartment types

Wohnpark Sandgrubenweg

Wohnpark Sandgrubenweg
Bregenz

Sandgrubenweg residential complex
Bregenz

Sandgrubenweg residential complex

Research project for innovative living concept as part of “Building of the Future” with the title “incl. living”; room height 2.6 m, low-energy standard or Building A in passive house standard according to the criteria of WBF-Vorarlberg; 3-m-deep balconies, reinforced concrete skeleton construction with rear-ventilated wooden façade elements (prefabricated), Building A with controlled living space ventilation; monitoring project for construction phase II: pellet heating, various awards (BMVIT, City of Bregenz Future Award, Timber Construction Award, Mobility Award, etc.), offer of various services (house-moving, car-sharing, bicycle parking, coin-operated washing machines and dryers, shopping service, laundry service, delivery boxes with chip, mobility advice, “Top organisiert” user manual, assisted living, conscious planning, flexible floor plans through 30 cm of floor construction or reinforced concrete skeleton construction, U-value wall = 0.145 W/m²K; U-value roof) 0.0107 W/m²K; lighting in general + internal corridors via motion detectors, access via chip system (no keys), high sound insulation, high room ventilation standards.

Built in groundwater conservation area

Facts

Completion:
Buildings C & D – Construction phase I: October 2007 (start: July 2005)
Buildings A & B – Construction phase II: April 2010 (start: October 2008)

Dimensions:
Shared underground garage for all 4 buildings/ground floor + 3/20 apartments each
Gross building volume: 35,000 m³
2,500 m³ concrete and 185,000 kg steel

Surface area:
Living space: approx. 5,700 m²
78 apartments + 1 office floor

Architecture:
Architekturgemeinschaft DI Gerhard Hörburger / DI Helmut Kuess / DI Wolfgang Ritsch / DI Norbert Schweitzer

Vertical wooden façade with horizontal separation through peripheral balcony in the area of the ceilings, reinforced concrete skeleton construction; glazed wooden windows, sun protection in front of windows + sliding sun/visual protection outside, spacious bicycle storage and waste disposal rooms, no private gardens

Client: Rhomberg Bau GmbH, Bregenz

Energy standard:
Buildings B, C & D: Low-energy Building
A: Passive house in accordance with Vorarlberg WBF

Windows: Triple glazing IV 88 with Ug=0.5 W/m²K, glazed wooden windows

Operating costs: 1 pellet heating system for construction phases I and II

Room temperature: Heating via full underfloor heating and room thermostat per apartment

Air quality:
Discharged in the interior rooms combined with window ventilation in Buildings B, C & D, with an option for room ventilation in Buildings C & D
Room ventilation in Building A

Facilities: Barrier-free access to all apartments and offices

Lighting: General areas lit with low-energy bulbs and motion detectors – incl. underground garage

Floor construction: Optimised sound insulation; with approx. 30 cm overall construction for flexible floor plans (lagging for pipes)

Floor area layout: Combination of different apartment types (2-4-room apartments, offices)